Projecten

Korte fictiefilms

De vereniging heeft zich ten doel gesteld om ook jaarlijks gezamenlijk op locatie een wat grotere korte film op te nemen en de traditie van het Videocollectief waar Buiten Kader uit voortkomt voort te zetten. Voorjaar 2005 gebeurde dit op Schiermonnikoog. Het resultaat, Der Gunthergang, is zeer positief ontvangen op verscheidene festivals, maar was voor het collectief zelf vooral een fantastische ervaring. In november 2005 ging het collectief weer voor een weekend op locatie filmen, met de festivalhit In Hemelsnaam als resultaat. Voorjaar 2007 is een hele week gefilmd voor het enthousiast ontvangen plattelandsdrama De Weg. In 2008 werd de korte fantasyfilm Funis gefilmd. Eer jaar later volgde de sektefilm Sekticide. Vervolgens werd in 2010 in Bakkeveen de featurette Paashaat geschoten die – na een voorpremière in november 2010 – met Pasen 2011 online in première ging. In de zomer van 2011 werd de korte Bollywoodfilm Grollywood gefilmd die in juni 2012 in première is gegaan tijdens Groningse Nieuwe.

Grote samenwerkingsprojecten

Ook zijn er leden die onder een aparte stichting/organisatie in samenwerking met andere verenigingsleden en niet-leden met grotere fictie- en documentaireprojecten bezig zijn. Zo werd er in 2002 de Friese korte film De kameleon sjocht yn it waar gemaakt in samenwerking met studentenvereniging Berlef. In 2007 werd door het collectief de technische realisatie verzorgd van het TV-programma De Zeven Zonden. In 2010/2011 werd de TV-serie North gefilmd in samenwerking met Stranger Things Have Happened. Een TV-serie in samenwerking met Natuurmonumenten Achtertuin van Groningen wordt verwacht in 2012. In 2011 is tevens begonnen met de voorbereiding van de fantastische exploitatiespeelfilm Eastern Roots, een film in de geest van Paashaat.

Kleine filmprojecten

Binnen de vereniging worden voortdurend kleine filmprojecten gerealiseerd, laagdrempelige productioneel relatief eenvoudige producties met als doel het stimuleren van de onderlinge samenwerking en de creativiteit. Dit zijn projecten die door verenigingsleden zelf worden geïniteerd. Hier zijn daar een aantal van te bekijken.

Opdrachtfilmprojecten

Bij de vereniging komen ook vaak aanvragen binnen voor het maken van filmproducties. De leden beslissen zelf of ze hier al dan niet op ingaan. Buiten Kader is uitdrukkelijk geen videoproductiebedrijf en de leden maken opdrachtfilms om van te leren of voor hun eigen plezier. Buiten Kader vraagt daarom in principe geen geld voor dergelijke producties anders dan een noodzakelijke onkostenvergoeding.
Voorwaarden voor het maken van een opdrachtfilm door Buiten Kader zijn daarom:
-Dat het een product wordt voor een niet-commerciële organisatie of een organisatie zonder winstoogmerk;
-Dat de organisatie geen financiële middelen heeft/kan krijgen voor een dergelijke productie;
-Dat de organisatie niet in aanmerking komt voor subsidies vanuit gemeente/overheid/bedrijfsleven en daarmee dus een onafhankelijke partij is;
-Dat het maken van de productie niet concurrerend is met de branche van videomakers / freelancers;
-Dat er geen strikte deadlines zijn omdat de productie door de meeste leden naast werk/studie wordt gedaan.
Mocht uw project voldoen aan deze criteria, stuur dan een mail met een beschrijving van het project naar info@buitenkader.org, dan nemen wij contact met u op. Als u niet voldoet aan deze criteria verwijzen we u door naar individuele verenigingsleden die als freelancer actief zijn.